De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk alle favorieten via het menu.
Blog

Zo wissel je van werk zonder spijt achteraf

20 november 2023
Marinde Kuiper
Baan Zoeken
Deze blog is 2847 keer bekeken

Je hebt een aantrekkelijke vacature gevonden en besluit te solliciteren voor deze functie. Natuurlijk wil je geen spijt krijgen van deze keuze. Maar hoe zorg je ervoor dat je achteraf geen ongewenste verrassingen tegenkomt?

De overgang naar een nieuwe baan is altijd spannend. Je bevindt je in een onbekende omgeving, je kent je nieuwe collega’s nauwelijks, en je bent niet volledig op de hoogte van de bedrijfscultuur. Dit kan zorgen baren, hoewel het nooit verstandig is om jezelf te laten overweldigen door zorgen. Er bestaat immers altijd een kans dat je spijt krijgt van je keuze, wat natuurlijk jammer zou zijn. Door zorgvuldig na te denken, kun je dit voorkomen.

Een van de eerste stappen is jezelf afvragen waarom je eigenlijk van baan wilt veranderen. Het is van belang dat je weet wat je wilt en welke doelen je nastreeft. Dit kan het nemen van beslissingen aanzienlijk vergemakkelijken. Het is ook verstandig om te overwegen of je werkelijk ontevreden bent met je huidige baan. Als je momenteel geen werk hebt, is de keuze natuurlijk duidelijk. Soms kunnen problemen op je huidige werkplek nog opgelost worden na een goed gesprek met je leidinggevende of een collega.

Onderzoek speelt ook een cruciale rol in dit proces. Denk na over de soorten functies of banen die je in de toekomst zou willen vervullen. Overweeg welke bedrijven bij jou zouden passen en waar je graag zou willen werken. Dit vergroot de kans dat je jezelf op je plek voelt. Zorg er daarnaast voor dat je LinkedIn-profiel en cv up-to-date zijn.

Financiële voorbereiding is eveneens van belang. Het is verstandig om wat geld achter de hand te hebben, zodat je eventuele financiële onzekerheden kunt opvangen. Dit stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken zonder dat geld een belemmering vormt.

Eerlijkheid is ook essentieel in dit proces. Het is respectvol om je werkgever tijdig op de hoogte te stellen van je beslissing om te vertrekken. Geef ruim van tevoren je ontslag zodat je werkgever voldoende tijd heeft om een vervanger te vinden. Dit zorgt voor een soepele overgang en laat zien dat je professioneel bent, wat in de toekomst van pas kan komen. Je laat immers niet zomaar iedereen in de steek.

Ten slotte is het belangrijk om voorbereid te zijn op veranderingen en positief te blijven. Geef jezelf de tijd om in je nieuwe rol te groeien en laat je niet ontmoedigen als de eerste maanden uitdagend zijn. Houd je doelen voor ogen en geef jezelf de ruimte om te groeien in je nieuwe functie.

Kortom, een gedegen voorbereiding en doordacht denken kunnen voorkomen dat je spijt krijgt van je keuze voor een nieuwe baan. Een goede start is immers de helft van het werk.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Concept voor het besparen van geld: een mannenhand die munten op een rij legt en 'Financiën' schrijft

Modaal inkomen 2024 | Bruto en netto

In Nederland is er vaak een zekere terughoudendheid als het gaat om het delen van informatie over inkomens. Bij Baanzoeken streven we echter naar transparantie, vooral omdat dit kan bijdragen aan meer gelijkheid op de werkvloer. Veel mensen hebben waarschijnlijk geen precies idee van wat hun collega’s of buren verdienen, aangezien dit onderwerp zelden wordt […]

Lees artikel
Er zijn twee handen getoond van jezus. er is een mooie lucht te gepaard met een aantal vogels.

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Volgens de wet bestaat er zelfs geen automatisch recht op een vrije dag tijdens een feestdag. Het is de werkgever die hierover beslist en kan bepalen of werknemers op Hemelvaart vrij krijgen.   Op welke datum […]

Lees artikel
Een levendige foto van een kleine straat versierd in het thema van Koningsdag. Kleurrijke vlaggetjes wapperen in de wind terwijl mensen in oranje kleding langs de straat lopen. De straat wordt omzoomd door prachtige ouderwetse panden en de zon schijnt helder aan de blauwe hemel.

Is Koningsdag een Vrije Dag?

In Nederland is er geen wet die Koningsdag als een verplichte vrije dag aanmerkt. Werkgevers hebben de vrijheid om te bepalen of hun werknemers op deze dag vrij zijn. De regels variëren per bedrijf en sector, dus het is altijd handig om dit te dubbelchecken. Het antwoord op de vraag is Koningsdag een vrije dag, […]

Lees artikel