De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk alle favorieten via het menu.
Blog

Modaal inkomen 2024 | Bruto en netto

19 april 2024
Stijn van Wingerden
Concept voor het besparen van geld: een mannenhand die munten op een rij legt en 'Financiën' schrijft
Baan Zoeken
Deze blog is 2975 keer bekeken

In Nederland is er vaak een zekere terughoudendheid als het gaat om het delen van informatie over inkomens. Bij Baanzoeken streven we echter naar transparantie, vooral omdat dit kan bijdragen aan meer gelijkheid op de werkvloer. Veel mensen hebben waarschijnlijk geen precies idee van wat hun collega’s of buren verdienen, aangezien dit onderwerp zelden wordt besproken. Ben je nieuwsgierig naar wat anderen verdienen? In dit artikel zullen we uitleggen wat het modaal inkomen 2024 is, zowel bruto als netto, zodat je een beter beeld krijgt van jouw financiële positie en de verhoudingen op de arbeidsmarkt.

Wat is het modaal inkomen?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om de betekenis van ‘modaal inkomen’ nader toe te lichten. Mogelijk ben je al bekend met de man ‘Jan Modaal’. Dit is een denkbeeldig personage dat is gecreëerd om het gemiddelde inkomen van werkend Nederland te representeren. Jan Modaal staat symbool voor het doorsnee inkomen in ons land. Het is essentieel om te begrijpen dat het modale inkomen niet hetzelfde is als het gemiddelde inkomen van alle werkenden in Nederland.

Wat kun jij verwachten van het modale inkomen in 2024?

Nu je begrijpt wat een modaal inkomen inhoudt, is het tijd om een blik te werpen op het modaal inkomen 2024. Er zijn verschillende manieren om dit te berekenen. Een belangrijke factor hierbij is of het vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald of jaarlijks wordt opgeteld. Net als elke andere werkende betaalt Jan Modaal belasting, wat leidt tot het bekende verschil tussen het bruto en netto inkomen. Om een helder beeld te geven van het modaal inkomen 2024, hebben we dit hieronder overzichtelijk in een tabel gepresenteerd:

 

Vacatures boven modaal inkomen –>

 

Hoe definieer je bruto en netto inkomen, en wat zijn de verschillen?

Laten we eerst de betekenis van ‘Bruto’ en ‘Netto’ inkomen verduidelijken. Het bruto inkomen is het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen en andere aftrekposten worden afgetrokken. Aan de andere kant is het netto inkomen het bedrag dat je daadwerkelijk ontvangt na aftrek van deze kosten. Bijvoorbeeld, als iemand een bruto jaarinkomen heeft van €44.000, dan wordt dit bedrag verminderd met belastingen, sociale zekerheidsbijdragen en eventuele andere aftrekposten om het netto inkomen te bepalen. Afhankelijk van de belastingschijf en aftrekposten, kan het netto bedrag bijvoorbeeld rond €35.000 liggen. Dit is het bedrag dat daadwerkelijk op je bankrekening verschijnt en waarmee je je uitgaven kunt dekken.

 

Minder dan modaal inkomen: wat zijn de volgende stappen?

Als je had verwacht dat je in 2024 een modaal inkomen zou hebben en je ontdekt nu dat je in vergelijking met anderen minder verdient dan je had gehoopt, maak je dan geen zorgen. Het modaal inkomen 2024 geeft namelijk niet het volledige plaatje weer. Wat je verdient, wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals leeftijd, opleidingsniveau, werkervaring en de sector waarin je actief bent. Het is daarom belangrijk om niet uitsluitend hierop te focussen. Gelukkig heeft baanzoeken enkele praktische tips om je financiële situatie te verbeteren. Met wat inspanning kun je binnenkort misschien net zoveel verdienen als het modaal inkomen, of zelfs meer.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Er zijn twee handen getoond van jezus. er is een mooie lucht te gepaard met een aantal vogels.

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Volgens de wet bestaat er zelfs geen automatisch recht op een vrije dag tijdens een feestdag. Het is de werkgever die hierover beslist en kan bepalen of werknemers op Hemelvaart vrij krijgen.   Op welke datum […]

Lees artikel
Een levendige foto van een kleine straat versierd in het thema van Koningsdag. Kleurrijke vlaggetjes wapperen in de wind terwijl mensen in oranje kleding langs de straat lopen. De straat wordt omzoomd door prachtige ouderwetse panden en de zon schijnt helder aan de blauwe hemel.

Is Koningsdag een Vrije Dag?

In Nederland is er geen wet die Koningsdag als een verplichte vrije dag aanmerkt. Werkgevers hebben de vrijheid om te bepalen of hun werknemers op deze dag vrij zijn. De regels variëren per bedrijf en sector, dus het is altijd handig om dit te dubbelchecken. Het antwoord op de vraag is Koningsdag een vrije dag, […]

Lees artikel
Te zien is een multitaskende man met een donkere huidskleur, die meerdere armen heeft. In elke hand houdt hij een ander voorwerp vast, zoals geld, een laptop, een schrift, een telefoon, een pen en een gewicht.

Wat is de beste side hustle in Nederland?

Wil je extra bijverdienen naast je baan of studie? Met een side hustle kun je niet alleen meer geld verdienen, bijvoorbeeld om te sparen voor die wereldreis, maar ook persoonlijke en professionele vaardigheden ontwikkelen. Misschien ben je al tips tegengekomen op TikTok of in je directe omgeving over hoe je snel extra inkomsten kunt genereren. […]

Lees artikel