De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk alle favorieten via het menu.
Blog

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

18 april 2024
Stijn van Wingerden
Er zijn twee handen getoond van jezus. er is een mooie lucht te gepaard met een aantal vogels.
Baan Zoeken
Deze blog is 2974 keer bekeken

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Volgens de wet bestaat er zelfs geen automatisch recht op een vrije dag tijdens een feestdag. Het is de werkgever die hierover beslist en kan bepalen of werknemers op Hemelvaart vrij krijgen.

 

Op welke datum valt Hemelvaart 2024?

Dus, op welke dag valt Hemelvaart 2024? Dit jaar is het op donderdag 9 mei, altijd veertig dagen na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.

 

Op welke datum valt Pinksteren 2024?

Dus, op welke dag valt Pinksteren 2024? Dit jaar valt Pinksteren op zondag 19 mei, tien dagen na Hemelvaart en vijftig dagen na Pasen.

 

Welke bedrijven geven verlof op Hemelvaartsdag? En welke niet?

Maar hoe zit het dan met verschillende bedrijven? Nou, de meeste geven hun werknemers wel verplicht verlof met hemelvaart. Het lijkt erop dat overheidsbedrijven vrijwel altijd vrij geven, net als scholen en universiteiten. Maar de helden van de politie, het leger en ziekenhuizen zijn vaak aan het werk, terwijl winkels en de horeca hun deuren openhouden, hopend op een drukke dag vol dagjesmensen.

 

Hoe weet ik of ik vrij ben met hemelvaart?

Hoe kom je erachter of je vrij bent op Hemelvaartsdag? Check je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement voor afspraken over verlof op feestdagen. Kun je daar niets vinden? Dan is een gesprek met je werkgever de volgende stap om duidelijkheid te krijgen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag voor mij?

 

Ik moet werken tijdens Hemelvaart. Krijg ik een toeslag?

Laten we eens praten over geld – ontvang je een toeslag als je tijdens Hemelvaart werkt? Als je arbeidscontract of cao hierover iets vermeldt, zou je zeker recht hebben op een extraatje bovenop je loon. Maar als er geen vermelding is, kun je ervan uitgaan dat je geen toeslag krijgt. Het is altijd verstandig om even bij je werkgever te informeren als je twijfelt.

 

Werk je nog niet en wil je graag werken op Hemelvaartsdag? Laat het ons weten en laat vrijblijvend je gegevens achter via de knop hieronder.

CV Uploaden

 

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Hemelvaartsdag?

En dan is er nog die prangende vraag: word je doorbetaald op Hemelvaartsdag? Nou, dat hangt af van de afspraken in je contract of cao. Als het daar niet duidelijk in staat, is het verstandig om dit met je werkgever te bespreken.

 

Waarom vieren we Hemelvaart?

En laten we niet vergeten waarom we Hemelvaart eigenlijk vieren: het is een christelijke feestdag ter herdenking van de opstanding van Jezus en zijn terugkeer naar de hemel.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Concept voor het besparen van geld: een mannenhand die munten op een rij legt en 'Financiën' schrijft

Modaal inkomen 2024 | Bruto en netto

In Nederland is er vaak een zekere terughoudendheid als het gaat om het delen van informatie over inkomens. Bij Baanzoeken streven we echter naar transparantie, vooral omdat dit kan bijdragen aan meer gelijkheid op de werkvloer. Veel mensen hebben waarschijnlijk geen precies idee van wat hun collega’s of buren verdienen, aangezien dit onderwerp zelden wordt […]

Lees artikel
Een levendige foto van een kleine straat versierd in het thema van Koningsdag. Kleurrijke vlaggetjes wapperen in de wind terwijl mensen in oranje kleding langs de straat lopen. De straat wordt omzoomd door prachtige ouderwetse panden en de zon schijnt helder aan de blauwe hemel.

Is Koningsdag een Vrije Dag?

In Nederland is er geen wet die Koningsdag als een verplichte vrije dag aanmerkt. Werkgevers hebben de vrijheid om te bepalen of hun werknemers op deze dag vrij zijn. De regels variëren per bedrijf en sector, dus het is altijd handig om dit te dubbelchecken. Het antwoord op de vraag is Koningsdag een vrije dag, […]

Lees artikel
Te zien is een multitaskende man met een donkere huidskleur, die meerdere armen heeft. In elke hand houdt hij een ander voorwerp vast, zoals geld, een laptop, een schrift, een telefoon, een pen en een gewicht.

Wat is de beste side hustle in Nederland?

Wil je extra bijverdienen naast je baan of studie? Met een side hustle kun je niet alleen meer geld verdienen, bijvoorbeeld om te sparen voor die wereldreis, maar ook persoonlijke en professionele vaardigheden ontwikkelen. Misschien ben je al tips tegengekomen op TikTok of in je directe omgeving over hoe je snel extra inkomsten kunt genereren. […]

Lees artikel