De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk alle favorieten via het menu.
Blog

Is Koningsdag een Vrije Dag?

17 april 2024
Stijn van Wingerden
Een levendige foto van een kleine straat versierd in het thema van Koningsdag. Kleurrijke vlaggetjes wapperen in de wind terwijl mensen in oranje kleding langs de straat lopen. De straat wordt omzoomd door prachtige ouderwetse panden en de zon schijnt helder aan de blauwe hemel.
Baan Zoeken
Deze blog is 2973 keer bekeken

In Nederland is er geen wet die Koningsdag als een verplichte vrije dag aanmerkt. Werkgevers hebben de vrijheid om te bepalen of hun werknemers op deze dag vrij zijn. De regels variëren per bedrijf en sector, dus het is altijd handig om dit te dubbelchecken. Het antwoord op de vraag is Koningsdag een vrije dag, is dus nee.

Welke dag is koningsdag 2024?

Koningsdag 2024 valt op een zaterdag. Maar wat gebeurt er als Koningsdag op een zondag valt? Dan wordt het feest verplaatst naar de zaterdag ervoor, wat betekent dat je mogelijk een dag eerder vrij hebt om te genieten van de festiviteiten. Zorg ervoor dat je beide data in je agenda zet en jezelf klaarstoomt voor een dag vol oranje plezier!!

Welke bedrijven geven verlof op Koningsdag? En welke niet?

Over het algemeen geven de meeste bedrijven hun werknemers vrij op Koningsdag.
Ambtenaren genieten vaak standaard van een vrije dag, terwijl mensen in cruciale beroepen zoals politie, defensie en ziekenhuizen vaak doorwerken.
De horeca floreert op deze dag juist, met winkels die vaak open zijn maar mogelijk aangepaste openingstijden hebben.

Hoe weet ik of ik recht heb op vrij op Koningsdag?

Het antwoord ligt meestal in je arbeidscontract of cao. Als dit niet duidelijk is, raadpleeg dan je werkgever of de HR-afdeling voor opheldering.

Ik moet werken op Koningsdag. Krijg ik extra betaald?

Je arbeidscontract of cao geeft meestal aan of je recht hebt op een toeslag voor werken op Koningsdag. Het varieert per sector en bedrijf, dus het is slim om dit na te gaan.

Word ik doorbetaald op Koningsdag?

Veel bedrijven betalen hun werknemers door op Koningsdag, maar dit is niet altijd verplicht. Controleer je contract om te zien wat voor jou van toepassing is met betrekking tot werken op Koningsdag.

Waarom vieren we eigenlijk Koningsdag?

Op 27 april vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. Hiermee wordt eigenlijk de volgende vraag al direct beantwoord: welke dag is Koningsdag? Door het hele land vinden feestelijke evenementen plaats, zoals vrijmarkten, braderieën en festivals. De koning zelf bezoekt elk jaar een andere gemeente tijdens Koningsdag.

Als Koningsdag voor jou juist een vrije dag is waarop je graag wilt werken, laat dan vrijblijvend je gegevens achter via de knop hieronder:

CV Uploaden

Hopelijk is nu duidelijkheid over de vraag verschenen: is Koningsdag een vrije dag? Het antwoord is dat dit varieert per bedrijf en sector, dus het is belangrijk om dit zelf te controleren in je arbeidscontract of cao. Zorg ervoor dat je de regelingen voor Koningsdag bekijkt en communiceert met je werkgever als er onduidelijkheid is, zodat je vol vertrouwen de festiviteiten kunt plannen!

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Concept voor het besparen van geld: een mannenhand die munten op een rij legt en 'Financiën' schrijft

Modaal inkomen 2024 | Bruto en netto

In Nederland is er vaak een zekere terughoudendheid als het gaat om het delen van informatie over inkomens. Bij Baanzoeken streven we echter naar transparantie, vooral omdat dit kan bijdragen aan meer gelijkheid op de werkvloer. Veel mensen hebben waarschijnlijk geen precies idee van wat hun collega’s of buren verdienen, aangezien dit onderwerp zelden wordt […]

Lees artikel
Er zijn twee handen getoond van jezus. er is een mooie lucht te gepaard met een aantal vogels.

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Volgens de wet bestaat er zelfs geen automatisch recht op een vrije dag tijdens een feestdag. Het is de werkgever die hierover beslist en kan bepalen of werknemers op Hemelvaart vrij krijgen.   Op welke datum […]

Lees artikel
Te zien is een multitaskende man met een donkere huidskleur, die meerdere armen heeft. In elke hand houdt hij een ander voorwerp vast, zoals geld, een laptop, een schrift, een telefoon, een pen en een gewicht.

Wat is de beste side hustle in Nederland?

Wil je extra bijverdienen naast je baan of studie? Met een side hustle kun je niet alleen meer geld verdienen, bijvoorbeeld om te sparen voor die wereldreis, maar ook persoonlijke en professionele vaardigheden ontwikkelen. Misschien ben je al tips tegengekomen op TikTok of in je directe omgeving over hoe je snel extra inkomsten kunt genereren. […]

Lees artikel